Russlands angrepskrig i Ukraina fordømmes på det sterkeste av en samlet fagbevegelse. En av de forferdelige konsekvensene av krigshandlingene er at folk blir drevet på flukt, og nå er en massiv flyktningkrise under oppseiling. Ukrainas naboland, særlig i vest, får nå store menneskemengder inn over grensen. I tillegg er mange på flukt internt i Ukraina, i et desperat forsøk på å komme seg unna krigshandlingene i de store byene.
Norsk Arbeidsmandsforbund er en solidaritetsorganisasjon, slik hele fagbevegelsen er det. Vi har lange tradisjoner for å hjelpe folk i nød, og vanligvis kanaliserer vi hjelpen gjennom Norsk Folkehjelp, fagbevegelsens egen solidaritetsorganisasjon. Norsk Folkehjelp er ikke tilstede i Ukraina, men det er heldigvis en rekke andre hjelpeorganisasjoner. Særlig har Flyktninghjelpen vært på bakken i Ukraina i en årrekke allerede, og er godt i gang med hjelpearbeidet.
Norsk Arbeidsmandsforbund holdt sitt ukentlige ledermøte tirsdag denne uken, og vedtok å støtte Flyktninghjelpens arbeid i Ukraina med kr. 50 000.
-Vi kan ikke bare stå passivt på sidelinjen i denne situasjonen sier forbundsleder Anita Johansen. Vi som er så heldige å bo i et fredelig hjørne av Europa ser nå at et demokratisk styrt land på vårt eget kontinent er under angrep, og det er en selvfølge at vi skal bidra der vi kan.
Forbundet stiller seg også bak LOs uttalelse om angrepet på Ukraina: https://www.lo.no/hva-vi-mener/internasjonalt/nyheter-internasjonalt/lo-fordommer-russlands-invasjon-av-ukraina/