Regjeringen og partene i offentlig sektor er enige om pensjonsreglene for yrkesgrupper som har særaldersgrenser.
– Dette er en seier, som trygger inntekten til store arbeidstakergrupper. Dette har vært krevende og det er derfor all grunn til å rose arbeidsministeren som har gjort et godt stykke arbeid, sier LOs nestleder Sissel Skoghaug.
Den nye avtalen gir dem som i dag har særaldersgrense med tidligpensjon fra 60 år og 63 år større fleksibilitet og mulighet til å jobbe lenger. Fribeløpet økes for disse til 2,7 G (grunnbeløp). Det betyr at man kan tjene inntil 335 000 kroner ved siden av pensjonen, uten at pensjonen avkortes.
– Dette er viktig for å sikre at flere kan stå lenger i jobb, selv om de har særaldersgrense, sier Skoghaug. Hun peker på at arbeidstakere, som i dag har særaldersgrenser, utgjør viktig arbeidskraft og kompetanse, som er bra å ha tilgang til fremover I Forsvaret har det lenge vært en plikt for militært tilsatte å fratre ved fylte 60 år. Avtalen innebærer at plikten til å fratre ved særaldersgrensen oppheves for forsvarsansatte og dermed at ingen med særaldersgrenser framover vil ha plikt til å fratre ved særaldersgrensen.
– Mange som må gå av tidlig vil og kan nå fortsette å jobbe, og det får de muligheten til uten at pensjonen og dermed inntekten svekkes.
I august 2023 ble partene i arbeidslivet i offentlig sektor enige om en ny avtale for yrker med særaldersgrenser, som sikret en livsvarig pensjon for de med særaldersgrense som er på linje med de med vanlig aldersgrense. Den nye avtalen innebærer økt fribeløp for alle som skal ha ny tidligpensjon, også grupper som tidligere har fått plikten til å fratre fjernet, som for eksempel brannvesenet, ambulansepersonell og ansatte i kriminalomsorgen.
– Dette er folk som har gått inn i særlig belastende og krevende yrker, og som har hatt tillit til at det offentlige sikrer dem en anstendig inntekt også etter at jobben er gjort. De som ønsker og kan jobbe videre i samme eller andre jobber har nå større mulighet til det. Mens de som ønsker å gå av med pensjon fortsatt er sikret en anstendig inntekt, sier Skoghaug.
Særaldersgrensene er i dag på 60, 63 og 65 år og gjelder for rundt 200 000 offentlig ansatte. Det kan blant annet være ansatte i beredskapsyrker som Forsvaret, brannvesenet, ambulansepersonell og ansatte i kriminalomsorgen eller helsevesenet.