Internasjonal solidaritet er en av grunnverdiene i fagbevegelsen. Gjennom landsmøtebevilgninger støtter Norsk Arbeidsmandsforbund Norsk Folkehjelps programarbeid i Sør-Afrika. Programmet har fokus på slumbeboere og de som er berørt av gruveindustrien.
I oktober reiste en delegasjon fra forbundet til Sør-Afrika for å fremme et tettere samarbeid med fagforeninger, lokale organisasjoner og å få innsikt i Norsk Folkehjelps prosjekter og partnere.
– Vårt besøk til Sør-Afrika har vært med på å styrke vår forståelse av og engasjement for internasjonal solidaritet. Gjennom samarbeid med Norsk Folkehjelp, lokale organisasjoner og fagforeninger kan vi bidra til å skape endringer, sier forbundsleder Brede Edvardsen.
Norsk Folkehjelps hovedkontor ligger i Johannesburg. Folkehjelpen samarbeider med partnere på grasrotnivå og prioriterer organisasjoner med stabil struktur. Partnerne er sosiale bevegelser, NGOer og forskningsinstitutter som arbeider med sosiale bevegelser. Flere av disse er ledende innen sitt felt. Norsk Folkehjelp bidrar til organisering og mobilisering lokalt ved felles skoleringstiltak, politisk dialog og utvekslingsbesøk. Målet er at organisasjonene gjennom samarbeid og utveksling skal øke sin påvirkning på myndighetene lokalt, nasjonalt eller regionalt.
Besøket ga mulighet for å forstå hvordan Norsk Folkehjelps støtte bidrar til å skape positive endringer. Prosjektene retter seg mot å løse problemer relatert til helse, utdanning og infrastruktur, som er kritiske for lokalsamfunnene i gruveområdene.
Faglig utbytte
Gruvearbeidere i Sør-Afrika står overfor en rekke alvorlige utfordringer, inkludert usikre arbeidsforhold, lav lønn, manglende rettigheter og alvorlige helse- og sikkerhetsrisikoer. Mange gruvearbeidere jobber under ekstreme forhold, med lange arbeidsdager og i miljøer som ikke alltid er tilstrekkelig sikret mot ulykker.
Under besøket fikk delegasjonen innblikk i hvordan fagforeningene NUM (National Union of Mineworkers) og AMCU (Association of Mineworkers and Construction Union) arbeider for å forbedre situasjonen for gruvearbeidere.
Under møtet delte NUM-lederne sine erfaringer om hvordan de arbeider for å forbedre livskvaliteten for medlemmene sine, til tross for motstand fra gruveselskapene. Delegasjonen ble også orientert om NUMs pågående initiativer for å styrke fagforeningsstrukturen, kvinnearbeidet og øke bevisstheten om arbeidsrettigheter blant gruvearbeidere. Møtet understreket viktigheten av internasjonal støtte i kampen for rettferdighet og bedre forhold for arbeiderne.
En av Norsk Folkehjelps partnerorganisasjoner er AIDC, alternativt informasjons- og utviklingssenter. De siste årene har AIDC hatt et særlig fokus på forskning og analyse av de store gruveselskapene og beskatning av disse. AIDC samarbeider med AMCU for å fremme kampen for en anstendig lønn som går å leve av.
AMCU, som representerer mange gruvearbeidere i Sør-Afrika, deler bekymringer om arbeidsforhold, helse og sikkerhet i gruveindustrien. Under møtet diskuterte AMCU-lederen de utfordringene medlemmene møter, inkludert lav lønn og manglende tilgang til helsevesen og verneutstyr. Delegasjonen fikk høre om AMCU’s strategier for å mobilisere medlemmene og fremme deres rettigheter gjennom kollektive forhandlinger og politisk påvirkning.
En mørk side av gruveindustrien
Under besøkene hos Norsk Folkehjelps partnerorganisasjoner deltok delegasjonen i rundvandringer i de berørte områdene. Norsk Folkehjelps partnerorganisasjon MACUA (Mining Affected Communities United in Action) arbeider for å beskytte lokalsamfunnenes interesser og har bidratt til lovendringer for bedre regulering av gruvevirksomhet. MACUA fremhevet hvordan innbyggere i gruvesamfunn lider under arbeidsledighet og helseproblemer knyttet til gruvedrift. Det ble rapportert om mangel på rent vann og helsetjenester, samt negative effekter av sprengning og forurensning på lokalsamfunnet. Ungdommer uttrykte bekymring for fremtiden og ønsket muligheter for fagutdanning.
Også partnerorganisasjonen SAGRC (Southern African Green Revolutionary Council) rapporterte om alvorlige helseproblemer blant innbyggere i gruveområder, inkludert astma og andre respiratoriske sykdommer. Det ble også nevnt at arbeidsledighet er høy, spesielt blant ungdom og kvinner, og at forurensning forverrer levekårene. Organisasjonen arbeider for å styrke kvinners stemmer og skape bevissthet om deres rettigheter.
– Besøket hos MACUA og SAGRC har vært en øyeåpner for oss. Det er tydelig at lokalsamfunnene møter betydelige utfordringer som arbeidsledighet og helseproblemer knyttet til gruvevirksomhet. Ungdommenes ønske om fagutdanning er en klar indikasjon på behovet for mer investering i fremtiden deres, sier forbundsleder Brede Edvardsen.
Edvardsen mener at møter, besøk og diskusjoner ga verdifull innsikt i de betydelige utfordringene gruvearbeidere og andre står overfor. Møtene med ulike organisasjoner avdekket et felles mål om å forbedre arbeidsforhold og rettigheter.
-Det var fint å få en bedre forståelse av prosjektene vi har gjennom Norsk Folkehjelp. Dette inkluderer tiltak for å bedre arbeidsforholdene for gruvearbeidere og støtte samfunnsorganisasjoner som arbeider med sosiale rettigheter, helse og miljø, sier Edvardsen.
Delegasjonen fra forbundet besto av forbundsleder Brede Edvardsen, nestleder Arne Presterud, forbundssekretær Frank Toks, tillitsvalgt Naemy Trandum Aasen, tillitsvalgt Stian Ollila og kommunikasjonsrådgiver Stina Bergsten. Journalist Merete Holtan fra fagbladet Arbeidsmanden deltok også. Reisen ble arrangert av Norsk Folkehjelp, som var representert ved Are Stranden.