This content has been archived. It may no longer be relevant

Folk forandrer verden – vi står sammen med folk i Palestina

Årets 1.mai aksjon i regi av Norsk Folkehjelp går til arbeid i Palestina.

«2017 vil bli preget av to viktige Palestinamarkeringer: 50 år med okkupasjon og 10 år med blokade.

Fortsatt utbygging av bosettinger, konfiskering av okkupert land samt blokaden av Gaza, fører til en humanitær krise for store deler av den palestinske befolkningen. Av 4,8 millioner mennesker på Gazastripen, Vestbredden og Øst-Jerusalem regner FN med at minst to millioner har behov for humanitær bistand i 2017.

NFH_1.mai-klistremerke

Gazastripen er på størrelse med Mjøsa. De 1,9 millioner innbyggerne har i 10 år blitt behandlet som innsatte i et gigantisk utendørs fengsel gjennom den israelske blokaden. Blokaden gjør at Gazas befolkning, som kunne klart seg selv, er avhengig av hjelp fra FN kun for å overleve. Folk mangler strøm og rent vann, og økonomien er i ruiner. På grunn av restriksjoner fra israelsk side på innføring av byggemateriale til Gaza er de fleste husene som ble ødelagt i 2014 fortsatt ikke gjenoppbygget. Dersom blokaden fortsetter har FN har varslet at området vil være ubeboelig innen 2020.

På Vestbredden bor over 500 000 israelske bosettere i strid med folkeretten. I januar godkjente Israel 6000 nye boliger i bosettinger – på tross av at FNs sikkerhetsråd før jul slo fast at Israels bosettinger på palestinsk jord er ulovlige. Israel har i lengre tid drevet med en annektering av palestinsk land og ressurser. Bosettingene og tilhørende infrastruktur tar beslag på store landområder, og 43 prosent av Vestbredden er i stor grad utilgjengelig for palestinere.

[1] Det er klart i strid med internasjonal lov å bosette egen befolkning på okkupert land, likeledes å annektere okkupert jord. Norge må ta grep som skiller mellom Israel og bosettingene, slik FNs sikkerhetsråd nylig oppfordret til i resolusjon 2334.

Den systematiske undertrykkingen av palestinerne kan ikke fortsette. 50 år med okkupasjon er nok!

Derfor handler Norsk Folkehjelps 1. mai-aksjon i år om kampen mot okkupasjon.

Slik støtter du aksjonen: Send sms 1.MAI til 2160 for å gi 100 kr. Du kan også vippse valgfritt beløp til Vippsnummer 10145, eller bruke kontonummer 9001.08.76000. Merk gaven med «1. mai-aksjonen».

De innsamlede midlene vil gå til Norsk Folkehjelps arbeid i Palestina. Gjennom samarbeidspartnere støtter vi palestinske bønder slik at de kan dyrke jorden sin, og få rettshjelp til å beskytte den fra å bli konfiskert. Vi støtter kvinners og ungdoms rettigheter og deltakelse i egne organisasjoner og samfunn. Vi støtter palestinske fiskere som blir beskutt når de er ute og fisker og får beslaglagt båtene eller garnet sitt av israelske soldater.  Vi styrker sivilbefolkningens evne til å beskytte seg bedre mot fly- og rakettangrep, og vi bidrar til at de mest utsatte får dekket sine behov for mat.»