LO markerte likelønnsdagen med fagseminar med eksperter og forskere fulgt av debatt. Fra venstre: Tiril Rustand Halvorsen (LO), Anne Green Nilsen (Fagforbundet), Elisabeth Sundset (HK) og Marianne Solberg (FO).

Likelønnsdagen markerer den dagen i året en gjennomsnittlig mann har tjent en gjennomsnittlig kvinnes inntekt. Fra 18. november jobber i prinsippet kvinner gratis ut året. I 2024 er det fortsatt en betydelig lønnsforskjell mellom kjønnene, til tross for flere tiårs arbeid for likestilling.

En rapport som Institutt for samfunnsforskning (ISF) ga ut forrige uke viser at forskjellen i timelønn mellom kvinner og menn har ligget nesten uendret siden 2017. Menn tjener 13 prosent mer enn kvinner, og sammenligner man menn og kvinner i samme jobb er forskjellen 6 prosent. 

Forbundsleder Brede Edvardsen mener likelønnsdagen er et verktøy for å sette søkelys på likelønnsutfordringene.

– Likelønnsdagen er et signal om at det fortsatt er et betydelig arbeid som gjenstår for å oppnå likelønn i Norge, sier Edvardsen.

– Denne forskjellen er et resultat av flere faktorer, som kjønnsbasert segregering i arbeidslivet, deltidsarbeid, og at kvinner i stor grad er overrepresentert i lavtlønte yrker. Som fagforening er det vårt ansvar å kjempe for rettferdighet og likebehandling i arbeidslivet. Det vi kan gjøre ved politisk påvirkning og ved å stille krav som fremmer likelønn i tarifforhandlinger, sier Edvardsen til slutt.