Ordningen med regionale verneombud er et trepartssamarbeid mellom Arbeidstilsynet, arbeidsgiversiden og arbeidstakersiden i bygge- og anleggsbransjen, og har eksistert siden 1981. Et partssammensatt styre har det overordnede ansvaret for fondets økonomi, og for at ordningen med regionale verneombud fungerer etter intensjonene.

Ordningen har totalt 29 regionale verneombud, 15 i byggebransjen og 14 i anleggsbransjen. Norsk Arbeidsmandsforbund oppnevner de regionale verneombudene for anleggsvirksomheten, og Fellesforbundet oppnevner de for byggevirksomheten.

Formålet med ordningen er å bidra til bedre helse, miljø og sikkerhet for arbeidstakerne i bransjen. De jobber hver dag med å besøke arbeidsplasser, veilede i ulike fora og i noe grad gjennomføre kurs. Arbeidsplassbesøk er selve kjernevirksomheten til de regionale verneombudene. I hovedsak er besøkene rettet mot de minste virksomhetene.

En utsatt bransje

Arbeidere i bygge- og anleggsbransjen er fremdeles blant de mest utsatte for alvorlige ulykker og langtidsfravær på jobb. Det er derfor viktig å jobbe målrettet for å redusere risikoen for arbeidsulykker, belastningslidelser og andre arbeidsrelaterte helseproblemer, herunder faren for utstøtning fra arbeidslivet.

I 2024 ble det gjennomført 2232 virksomhetsbesøk i anlegg, noe som er en liten økning siden 2023. 39 av besøkene medførte i stans i arbeidet etter arbeidsmiljøloven §6-3. Dette er en liten økning fra 2023, og kan skyldes økt antall besøk og økt fokus på grøftearbeid. I 2024 ble det stanset 52 arbeidsoperasjoner, noe som også er en liten økning fra 2023 (47). Dette viser at virksomheter som stanses i arbeidet ofte blir stanset for mer enn ett forhold.

Innen grøftearbeid er det mangel på avstiving av grøfter som oftest er årsak til stans (11 tilfeller). For anleggsmaskiner er det mangel på godkjent sakkyndig kontroll som er årsak til flest stans.

Manglende HMS-kort er fortsatt en gjenganger

RVO registrerer ved sine besøk forhold som ikke tilfredsstiller krav i arbeidsmiljøloven og/eller forskrift. Det gis da anmerkning på forhold til virksomheten og anmodning til å rette opp forholdet. I 2024 ble det gitt 2041 anmerkninger, noe som er en økning fra 2023 med 1330 anmerkninger.

Det var en økning antall anmerkninger knyttet til brakker og generell risikovurdering, dette viser at økt fokus i besøk også gir flere anmerkninger. Manglende HMS-kort er fortsatt en gjenganger som årsak til anmerkning.

Fortsatt behov for RVO-enes veiledning og oppfølging i utsatte bransjer

Årsrapporten gir en omfattende oversikt over innsatsen til RVO-ene for å bidra til et trygt og sikkert arbeidsmiljø for både arbeidsgivere og arbeidstakere. Regionale verneombud anlegg legger stor vekt på veiledning ute på arbeidsplass. Ved arbeidsplassbesøk der verneombudet er til stede er dette en viktig del av arbeidet, og dette er arbeid som det settes stor pris på. RVO-enes arbeid er viktig for å sikre at lovkrav blir etterlevd i utsatte bransjer.

Les hele rapporten her.