Over 50 tillitsvalgte var denne uken samlet til anleggssamling på Quality Airport Hotel Gardermoen. På agendaen sto blant annet utforming av brakkerigger, fysisk aktivitet og kosthold – temaer som kanskje ikke umiddelbart forbindes med tillitsvalgtsarbeid, men som ifølge nestleder Arne Presterud handler om HMS:

Tilrettelegging for bevegelse når man bor på brakkerigger, og fokus på riktig kosthold, er avgjørende for god helse – både på jobb og fritid. Mange anleggsarbeidere kan ikke velge selv hva de skal spise, derfor må arbeidsgiver legge til rette for et sunt og variert kosthold. Jeg håper de tillitsvalgte og arbeidsgivere ser dette som en naturlig del av helse-, miljø- og sikkerhetsarbeidet, sier Presterud.

Arne Presterud, nestleder i forbundet , mener tillitsvalgte må snakke mer om mat i HMS-arbeidet.

Ny type brakkerigger: fra TV-rom til treningsrom

En bedrift som har tatt grep for å fremme helse og trivsel er Hæhre Entreprenør. Prosjektsjef Trond Simensrud forteller:

Vi har begynt å lage servicerigger med ulike fellesrom som kino, biljard og treningsrom. Å legge til rette for trening er viktig både for helsa, for å kunne stå lengre i arbeidslivet og for å unngå belastningsskader.

Prosjektsjef Trond Simensrud i Hæhre Entreprenø.

Konserntillitsvalgt i INFRA GROUP, Stig Morten Hardeland, roser initiativet:

Dette har vært etterlengtet. Mange prosjekter ligger langt unna treningssentre, og det har kommet flere klager på manglende muligheter for aktivitet. Med treningsrom på riggen blir det lettere å holde seg i form og trives bedre, sier han.

Ifølge Simensrud trenger ikke slike løsninger å bli dyrere:

Vi har fjernet TV-rommene i hver 44-mannsrigg og samlet ressursene i et felles bygg. Litt ekstra treningsutstyr er en god investering for helse og trivsel. Vi håper flere entreprenører vil hive seg på, slik at det blir produsert flere brakkerigger i markedet av denne typen. Så er det viktig at avtaleverket også følger med i tiden, sier Simensrud.

Nestleder Arne Presterud bekrefter at forbundet nå skal se nærmere på regelverket:

Vi skal sette ned en prosjektgruppe som skal se på avtaleverket knyttet til brakkerigger. Det kan godt hende behovene har endret seg med årene, og da må avtaleverket følge med.

Kosthold som gir energi

Et annet sentralt tema på samlingen var mat og ernæring. Klinisk ernæringsfysiolog Tine Mejlbo Sundfør understreket at også dette er en viktig del av HMS-arbeidet:

Bare små endringer som mer frukt og grønt, litt mer fisk og litt mer fysisk aktivitet kan gi mye mer overskudd og bedre helse, sier Sundfør.

Hun oppfordret også til å senke skuldrene rundt «perfekt kosthold»:

Det trenger ikke være komplisert. Mange tror alt må være økologisk og superfood, men det er ikke nødvendig. Frosne grønnsaker fungerer helt fint, og man kan gjerne blande inn litt ferskt for smaken sin del.

Klinisk ernæringsfysiolog Tine Mejlbo Sundfør mener at dessert fortsatt er lov i et sunt kosthold.

Må ikke droppe desserten

Flere tillitsvalgte fryktet at foredraget om kosthold betydde farvel til dessert – men Sundfør beroliget dem:

Et av mine slagord har vært «spis mer dessert». Hvis du velger den riktige desserten, er dette en måte å få i seg frukt og bær på. Server mer fruktsalater, smoothies eller varme bærpaier med havregrynslokk. Det er uendelig masse muligheter. Og her er det viktig at de tillitsvalgte etterspør alternativer til de som står for forpleiningen.

Forbundssekretær Kjell Ivar Slettmoen støttet budskapet:

God og sunn mat er avgjørende for trivselen på brakka. Bedriftene kjøper ofte forpleiningstjenester, og da må de tillitsvalgte følge opp at maten som serveres holder kvalitet. Med god mat og god lønn går anleggene som ei kule, avslutter Slettmoen.

Det ble ikke dessert på forbundssekretær Kjell Ivar Slettmoen, men det ble god mat på samlingen.

Video fra Hæhre Entreprenør om prosjektet med nye brakker: