Foto: Jan-Erik Østlie, LO Media

Tidligere LO-leder Yngve Hågensen er død, 84 år gammel.

– Det er med sorg vi har mottatt beskjeden om at Yngve Hågensen er død. Han var en tydelig leder som vi har mye å takke for, blant annet hans bidrag til en femte ferieuke, sier forbundsleder Brede Edvardsen. 

Hågensen døde i Askim etter en kort tids sykeleie. Han ble 84 år gammel. Hågensen ble valgt til LO-leder i 1989 og satt i 12 år, frem til 2001. Han ble omtalt som en åpen, direkte og til dels hardtslående LO-leder.

– Yngve var en klar og tydelig stemme for landets fagorganiserte, han var en dyktig tillitsvalgt, både i fagforeningen, og senere i LO, sier LO-leder Peggy Hessen Følsvik og legger til:

– Yngves liv var et viktig stykke norsk historie med mye dramatikk, men også med mye humor, varme og felleskap. Jeg kommer til å savne gløden hans, kraftuttrykkene og det strie bukkeskjegget. 

Hågensen ble født i Vardø 13. juli 1938, som liten gutt havnet han på barnehjem. Han kom til Halden som 15-åring og etterhvert ansatt ved Saugbrugsforeningen. I 1969 ble han ansatt som distriktssekretær i Møre og Romsdal, før han ble valgt som LO-sekretær på kongressen i 1977. I 1989 erstattet han Leif Haraldseth som LO-leder.

Les mer her