Foto: Ilijah Hendel

Arbeidsmandsforbundet krever at vekterne i Nokas skal ha fast månedslønn, og ikke varierende månedslønn basert på antall timer vekterne jobbet forrige måned. Saken har vært oppe i Arbeidsretten, og dommen kommer neste uke.

Hovedtillitsvalgt i Nokas, Ole Morten Karlsen, forklarer problemstillingen.

– Siden mange vektere jobber turnuser som er gjennomsnittsberegnet, kan antall timer man jobber per måned variere med mellom 10 og 30 prosent. Hvis du jobber 10 timers dager i 7 dager og deretter har en friperiode på 7 dager av, får du lite lønn den måneden du starter med en uke av jobb.

– Hvor stort sprik i månedslønn er det største du har hørt om?

– 80 timer fra en måned til en annen. Det vil si rundt 15.000 kroner – halvparten av en brutto månedslønn.

– Hvorfor er det ikke greit med en lønn basert på det du faktisk har arbeidet?

– Folk har faste utgifter hver måned, og for vektere som ikke akkurat er høytlønnede gir varierende inntekt en uforutsigbar økonomisk situasjon. Med en lønn på rundt 30.000 i brutto hver måned, har 5.000 kroner i spill noe å si for økonomien din! Ledere som ligger på 70. – 80. – 90.000 i bruttolønn hver måned har et litt annet spillerom enn en lavtlønnsarbeider.

– Kan man ikke bare spare?

– Det er en enkel løsning som legger ansvaret for et komplisert problem på de ansatte. Det er ikke så enkelt å spare hvis du ikke er i lønnsadelen. Hvis man har penger liggende og barna skal på en aktivitet som du kanskje ikke ville tatt deg råd til, så lar du dem gå. Situasjonen er at du bruker opp penger du kanskje skulle spart, noe som svir måneden etter.

Ole Morten Karlsen slår fast:

– Vekterne skal ha betalt for det de har i arbeidskontrakten med arbeidsgiver, det vil si hvor mange timer du jobber i måneden i snitt!

Les hele saken på FriFagbevegelse