How Can We Help?
Rutine risikovurdering og HMS-gjennomgang
I Norsk Arbeidsmandsforbund gjennomføres det:
- løpende risikovurdering knyttet til nye eller utfordrende arbeidsoppgaver samt
- jevnlige HMS-runder
- Risikovurdering
«Risikovurdering» er en mye brukt betegnelse på den vurderingen av mulige belastninger og farer arbeidsoppgaver kan utsette ansatte for.
Før medarbeidere får eller tar på seg nye, større arbeidsoppgaver skal det gjennomføres en risikovurdering. Det samme gjelder dersom medarbeidere i utførelsen av alminnelige oppgaver kommer opp i utfordrende situasjoner.
Ansvarlig for at vurderingen gjennomføres er alltid nærmeste leder. Den enkelte medarbeider skal også foreta en selvstendig vurdering av risiko både i sammenhenger som beskrives her og i det alminnelige arbeidet.
Hensikten og innhold i risikovurdering
Risikovurdering gjennomføres for å unngå at ansatte gjennom arbeidet pådrar seg sykdom, skade eller utsettes for unormale hendelser.
Det er vanlig å si at risikovurdering innebærer å stille følgende tre spørsmål i tilknytningen til oppgaver (som nevnt i 1. avsnitt over):
- Hva kan gå galt?
- Hva kan vi gjøre for å hindre dette?
- Hva kan vi gjøre for å redusere konsekvensene dersom det skjer?
I vurderingene skal langt fler forhold enn farer for ulykker trekkes inn, og vi må gjøre vurderingene i forhold til mulige farer i vårt arbeidsmiljø. Dette kan f.eks. være:
- Innebærer dagens, endrede eller nye arbeidsoppgaver vedvarende stress?
- Vil oppgaver innebære at vi utsettes fysiske og kjemiske belastninger (f.eks ved arbeidsplassbesøk) som er større enn vanlig?
- Innebærer kontorforhold eller oppdrag på kurs, møter o.l. fare for å bli utsatt for vold eller trusler om vold?
Det er lett å feste seg ved akutte forhold, dvs. farer som kan føre til skader, plager osv. på kort sikt. Men det er vesentlig å ta med i vurderingen at arbeidet kan vare i mange år. De langsiktige helsemessige virkningene skal derfor tas med i vurderingene.
Gjennomføring av risikovurdering
Risikovurdering gjennomføres løpende, dvs. når leder, ansatte eller verneombudet mener at det er behov. Vurderingen kan gjennomføres som en samtale mellom leder og ansatte, og må ikke dokumenteres. Dersom leder, ansatt eller verneombud krever at vurderingen dokumenteres skal det skrives notat om saken.
Den enkelte ansatte har en selvstendig plikt til å medvirke for å skape en trygg arbeidsplass. Dersom det oppstår situasjoner hvor ansatte opplever at helse og sikkerhet er truet, skal den ansatte avbryte arbeidet.
Dersom det ikke gjennomføres risikovurdering etter denne beskrivelsen, skal dette meldes som et brudd på rutine ved å benytte skjema for «Melding om problemer, feil og skader (avvik)».
HMS-runder
- Det skal gjennomføres minimum en HMS-runde innenfor hvert verneområde pr. år.
- HMS-rundene utføres av ansvarlig DS/leder og verneombud. Ved hovedkontoret utføres HMS-runden av personalsjef og verneombudet.
- Det er utarbeidet skjema for Protokoll fra HMS-runde og sjekkliste for HMS-runde. Disse skal fylles ut, behandles på kontormøte lokalt og kopi sendes HVO og personalsjef.
- HMS-rundeprotokoller forelegges AMU til orientering/drøfting.