Hopp til innholdet
How Can We Help?

Etiske retningslinjer for valgte og ansatte

Du er her:

Verdier i Norsk Arbeidsmandsforbund

Norsk Arbeidsmandsforbund organiserer lønnstakere og fremmer deres faglige, økonomiske, sosiale og kulturelle interesser. Forbundet har gjennom vedtektene og handlingsprogrammet fastlagt et omfattende formål med virksomheten.

Sentrale verdier i vår formålsbestemmelse er:

  • Medlemmenes beste
  • Solidaritet
  • Frihet, demokrati og deltakelse
  • Likeverd, likebehandling og rettferdighet
  • Lovlydighet
  • Miljøhensyn

I vårt organisatoriske arbeid følger vi en praksis som gjenspeiler og utdyper disse verdiene

  • Samarbeid og respekt for andre oppfatninger
  • Lojalitet til organisasjon og oppfølging av vedtak

Innad i forbundet ønsker vi å ha en arbeidsplass med et godt arbeidsmiljø som er preget av

  • Åpenhet og ærlighet
  • Rettferdighet, likebehandling og respekt
  • Støtte, involvering og medvirkning
  • Engasjement og ansvarlighet

Våre etiske retningslinjer skal sikre at vi alltid lever opp til disse verdiene. I vårt arbeid for medlemmer kan verdiene bli utfordret. I samarbeid med bedrifter og motparter kan vi komme i situasjoner som setter oss på prøve og kan gjøre det nødvendig å spørre om vi er i tråd med verdigrunnlaget. I det daglige arbeidet innad i forbundet kan vi alle havne i situasjoner hvor viljen til å etterleve verdiene settes på prøve. Det er avgjørende at vi i all behandling av saker innad er upartiske og blir opplevd som upartiske, eller «habile» som det heter i det offentlige.

Upartiskhet/Habilitet

Upartiskhet innebærer å avstå fra å behandle saker hvor personlige forhold kan svekke tilliten til at behandlingen er upartisk. For eksempel:

  • Ikke behandle saker eller spørsmål hvor egne interesser kan påvirke vurderingen
  • Å være upartisk i saker hvor flere medlemmer er involverte og har ulike interesser
  • Være upartiske i behandlingen av ansatte, og ikke behandle saker eller delta i behandlingen av saker hvor det kan reises tvil om det foreligger personlige interesser

Konkret legges følgende kjøreregler til grunn:

  • Ingen skal behandle saker eller delta i behandling av saker
    • Når særegne forhold kan svekke tillitten til vedkommendes upartiskhet i behandlingen av saken
    • Når vedkommende selv er part i saken
    • Når vedkommendes familie eller noen med nære relasjoner til vedkommende er part i saken
    • Når overordnede ikke kan behandle saken av grunner som er omtalt her

Dersom det er tvil, må forbundets valgte og ansatte selv vurdere om det er forhold som kan svekke tillitten til en upartisk behandling. Men alle kan reise spørsmålet. Forbundets ledelse tar avgjørelse i slike spørsmål.

Forbundet er en liten arbeidsplass, og det kan skape nye vanskeligheter hvis vi ofte må flytte saker for å sikre en upartisk behandling. Så langt det er mulig må vi unngå å skape situasjoner hvor slike spørsmål kan reises. Derfor skal ikke personer med nære familiebånd eller relasjoner (også samboere og kjærester) være over-/underordnet i forbundet, eller være ansatt i samme avdeling eller enhet i forbundet.

Etiske prinsipper

Noen etiske valg er enkle. Det har vi når handlingen vi kan velge åpenbart strider mot verdigrunnlaget. I andre sammenhenger kan det være vanskeligere, vi kan f.eks. havne i en situasjon hvor vi selv kan oppnå personlige fordeler ved å velge en løsning. Løsningen kan være god, men samtidig kan det finnes gode alternativer. Hvor mye påvirkes mitt valg av min personlige fordel? Burde en annen uten mulighet til denne personlige fordelen, ha foretatt valget? Bl.a. fordi det vil oppstå mange slike etiske dilemmaer har vi fastlagt noen etiske prinsipper. Dette er regler som vi alle skal følge i vår virksomhet.

Følgende gjelder for forbundsledelsen og ansatte i Norsk Arbeidsmandsforbund:

Interessekonflikt

Forbundsledelsen og ansatte skal ikke ha relasjoner som skaper tvil om lojaliteten til forbundet eller forbundets medlemmer, eller som på noen måte kan ha en negativ påvirkning på vedkommende ansattes valg eller dømmekraft.

Lojalitet  

Forbundsledelsen og ansatte skal være lojale overfor beslutninger, kollegaer og forbundets verdier.

Taushetsplikt 

Forbundsledelsen og ansatte har taushetsplikt når det gjelder forbundets interne behandling og opplysninger som er gitt i fortrolighet.

Kollegialitet  

Forbundsledelsen og ansatte støtter kollegaer som har kommet i vanskeligheter på grunn av at de har opptrådt slik de etiske retningslinjene tilsier.

Likeverd og mangfold

Forbundsledelsen aksepterer ikke diskriminering av egne ansatte eller andre som er tilknyttet forbundet. Med diskriminering mener vi all forskjellsbehandling basert på rase, kjønn, alder, nedsatt funksjonsevne, seksuell legning, religion, politisk oppfatning, nasjonal eller etnisk opprinnelse.

Våre arbeidsplasser er erklært som rasismefri sone.

Stillinger

Beslektede ansatte/ektefelle/samboer i forbundet kan ikke inneha stillinger der de har muligheter til å hindre, bedømme, godkjenne, revidere eller kontrollere arbeidet til en annen slektning/ektefelle/samboer.

Ansatte i forbundet kan således ikke ha stillinger der den direkte overordnede er i den ansattes nærmeste familie eller tilsvarende nær relasjon. Med nærmeste familie menes: foreldre, ektefelle, partner, samboer, barn, søsken, svigerinne og svoger. Med nær relasjon menes kjæresteforhold.

Gaver  

  • Gaver som mottas på vegne av forbundet fra andre organisasjoner som symbol på anerkjennelse og samarbeid aksepteres
  • Personlige gaver over en verdi på kr 500 aksepteres ikke, med mindre det dreier seg om gaver i forbindelse med markering av fødselsdag o.l. som er beskrevet i egen rutine
  • Det er tillatt å motta en enkel gave i forbindelse med innledninger og møter, samt reklame- og strøartikler
  • Tvilstilfeller tas opp med nærmeste overordnede

Distribusjon av informasjon 

Forbundsledelsen og ansatte bidrar ikke til elektronisk eller postal distribusjon av materiale med pornografisk, rasistisk eller kriminell karakter.

Kjøp av seksuelle tjenester  

Kjøp av seksuelle tjenester innenlands og utenlands er forbudt ved lov og vil i forbundet bli behandlet på linje med andre straffbare forhold.

Varslingsplikt  

Forbundsledelsen og ansatte har plikt til å varsle om kritikkverdige forhold.

 

Brudd på forbundets etiske retningslinjer kan få konsekvenser for ansettelsesforholdet.

 

Fastsatt: Ledermøtet
Vedlikeholdes av: Jonny Olafsen