Hopp til innholdet
How Can We Help?

Arbeidsreglement

Du er her:

Dette arbeidsreglementet gjelder for fastlønte valgte til forbundskontoret og ansatte i Norsk Arbeidsmandsforbund. For valgte gjelder ikke punktene om ansettelse og oppsigelse.

1. Ansettelse

Ansatte får ansettelsesbrev og et eksemplar av arbeidsreglementet ved ansettelsen.

2. Arbeidstid for ansatte som følger HK-AAF overenskomsten

Ordinær arbeidstid: Den ordinære arbeidstid er 37 timer pr. uke og legges mellom kl. 08.00 og kl. 16.00. På lørdager, dager før hellig- og høytidsdager og julaften avsluttes arbeidsdagen kl. 13.00.

3. Påske-, pinse-, jul- og nyttårsaften er fridager.

For arbeidstakere tilhørende religioner med andre høytidsdager gis det anledning til å søke om fri uten lønn ved religiøse høytider.

4. Sommertid

Fra og med 15. mai til og med 15. september legges arbeidstiden mellom kl. 08.00 og kl. 15.00. Deltidsansatte får i sommertiden sin arbeidstid redusert med 12 ½ %, eller de arbeider full deltid mot kompensasjon i lønn.

5. Arbeidstid for valgte og ansatte i selvstendige stillinger

Etter avtale med nærmeste foresatt. 

6. Fravær
Fravær meldes til nærmeste overordnede pr. telefon så snart som mulig første fraværsdag. Er nærmeste overordnede ikke å treffe, gis det beskjed til den som svarer på forbundskontoret sentralt.

7. Taushetsplikt og etikk

Alle er forpliktet til å bevare taushet om saker, forhandlinger, politisk arbeid og lignende anliggender som de får kjennskap til under sitt arbeid i bedriften. Forbundets etiske retningslinjer skal følges.

8. Rutiner og praksis

Alle skal sette seg inn i og følge forbundets rutiner drift, HMS-arbeid og personalsaker.

9. Alminnelig orden

Alle må følge anvisningene fra sine overordnede, utføre sitt arbeide etter beste evne og behandle inventar, materialer, maskiner, verktøy etc med forsiktighet. Alle må rette seg etter bestemmelsene og pålegg som er gitt for å trygge liv, helbred og eiendom, og bruke verneutstyr når dette er stilt til disposisjon.

Røking må ikke finne sted i forbundets lokaler. Ingen må vise seg beruset under arbeidet eller innenfor arbeidsområdet, eller innta berusende midler i arbeidstiden.

Enhver må opptre sømmelig og høflig mot dem som den ansatte får å gjøre med under arbeidet.

10. Forholdet til kunder og leverandører
Alle må opptre høflig og korrekt overfor alle samarbeidspartnere og andre som den valgte eller ansatte kommer i kontakt med i utførelsen av jobben for forbundet.

11. Oppsigelse

Oppsigelse må gis skriftlig fra begge sider, og skal fra arbeidsgiveren side inneholde opplysninger om arbeidstakernes rett til å kreve forhandling og reise søksmål, fristene for dette, om retten til å stå i stilling under et eventuelt søksmål og fristen for å kreve dette, samt hvem som skal saksøkes som arbeidsgiver hvis slik sak reises. Skyldes oppsigelsen arbeidsmangel, må også arbeidsgiver opplyse om fortrinnsretten til ny tilsetting etter arbeidsmiljøloven § 14-2.

Den gjensidige oppsigelsesfrist er 1 måned, hvis ikke annet er skriftlig avtalt eller fastsatt i bedriftens tariffavtale. Før oppsigelse finner sted, kan det ikke avtales kortere frist med arbeidstakeren selv, bortsett fra i prøvetid.

For ansatte som har vært ansatt mint 5 år sammenhengende i bedriften, er den gjensidige oppsigelsesfrist 2 måneder. For ansatte som har vært ansatt minst 10 år sammenhengende i bedriften, er den gjensidige oppsigelsesfrist minst 3 måneder, – dog minst 4 måneder hvis arbeidstakeren har fylt 50 år, minst 5 måneder hvis arbeidstakeren har fylt 55 år og minst 6 måneder hvis arbeidstakeren har fylt 60 år når oppsigelsen gis og det er arbeidsgiveren som sier opp.

Ansatte kan uansett alder si opp arbeidsavtalen med en oppsigelsesfrist på 3 måneder, med mindre lengre gjensidig oppsigelsesfrist tidligere er avtalt skriftlig.

Alle oppsigelsesfrister gjelder til utløp ved slutten av en kalendermåned.

For ansatte som skriftlig er ansatt på en bestemt prøvetid gjelder en gjensidig oppsigelsesfrist på 14 dager, når ikke annet er avtalt. Ved slik oppsigelse har ikke arbeidstaker rett til å fortsette i stillingen under behandlingen av søksmålet.

Ved fratreden etter oppsigelse gir bedriften vanlig sluttattest.

12. Avskjed

Forbundets leder eller den lederen gir fullmakt til det kan uten oppsigelsesfrist avskjedige en arbeidstaker, hvis vedkommende gjør seg skyldig i grovt pliktbrudd eller annet vesentlig mislighold av arbeidsavtalen, for eksempel ved at han eller hun

  • Uten rimelig grunn nekter eller lar være å rette seg etter ordre fra overordnede om det som gjelder arbeidet eller orden på arbeidsstedet
  • Gjentatte ganger og tross for advarsel unnlater å møte frem til arbeidet i rett tid eller forlater arbeidsplassen uten tillatelse før arbeidstidens slutt
  • Møter beruset frem til arbeidet eller inntar berusende midler på arbeidstedet
  • Gjentatte ganger forstyrrer ordenen på arbeidsstedet, eller arbeidsfreden
  • Begår graverende eller gjentatte forseelser som kan medføre fare for eller skade på liv og helse, eller for ødeleggelse eller beskadigelse av materialer, maskiner og utstyr m.v.
  • Avskjed skal meddeles skriftlig og skal inneholde opplysninger om arbeidstakerens rett til å kreve forhandling og reise søksmål, samt fristene for dette. Det skal også opplyses om hvem som er arbeidsgiver og rett saksøkt i en eventuell tvist.
  • Før avskjed finner sted, skal arbeidsgiveren eller den han gir fullmakt til det konferere med arbeidstakerens tillitsvalgte, med mindre arbeidstakeren selv ikke ønsker dette.

——————–

Arbeidsreglementet er fastsatt ved skriftlig avtale mellom arbeidsgiveren og tillitsvalgte i henhold til arbeidsmiløloven § 14-17.

 

Fastsatt: Egen avtale
Vedlikeholdes av: Trond Karlsen