How Can We Help?
AKAN-organisering av arbeidet
AMU
AMU, der vi møter som likeverdige parter, spiller en viktig rolle i utformingen av rusmiddelpolitikk for forbundet, i samarbeid med ledelse og tillitsvalgte.
AMU fungerer som foretakets AKAN-utvalg. De utnevner AKAN-kontakt og samarbeider med denne i alle spørsmål i tilknytning til rusmiddelproblematikk.
AKAN kontakten
Skal i samarbeid med AMU være pådriver i det forebyggende arbeidet. De skal i samarbeid planlegge og organisere driften av AKAN, drive med informasjon og kunnskapsoppbygging.
AKAN-kontakten skal ha nødvendig opplæring og har fri tilgang til å benytte seg av rådgivning ved AKANs kompetansesenter.
Personkontakten
Personkontakten er en støttespiller i et individuelt AKAN-opplegg, og velges fra sak til sak av personen som er i opplegget. Valget av personkontakt må aksepteres av AKAN-kontakten og leder, samt den BHT som deltar i opplegget.
Personkontakten samarbeider med og får veiledning av AKAN-kontakten og BHT.
Personkontaktens jobb er å være til støtte og oppmuntring, fortrinnsvis i arbeidstiden. Rollen og oppgaven for øvrig må utformes konkret i den enkelte avtale.
Ledere
Alle med lederansvar i forbundet har ansvar for å formidle forbundets rusmiddelpolitikk og holdning til rus og arbeid, og se til at rusmiddelpolitikken etterleves i praksis. Ledere er nøkkelpersoner og viktige signalgivere i arbeidsmiljøet.
I arbeidet med individuelle AKAN-opplegg er nærmeste leder med på utforming, oppfølging og evaluering. Nærmeste leder vil normalt ha den daglige oppfølgingen rent arbeidsmessig. Nærmeste leder må vurdere eventuelle endringer i arbeidsinnhold, og avtale hvor lenge endringene skal gjelde. Nærmeste leder skal tettere enn ellers følge opp den berørte arbeidstaker.
Tillitsvalgte
Tillitsvalgte har en viktig rolle i AKAN-arbeidet. De skal se til at retningslinjene for AKAN-arbeidet følges, og at AKAN-avtalens forebyggende del prioriteres. Tillitsvalgte bør vise solidaritet med de som har rusproblemer ved å motivere for bruk av AKAN-systemet. I tillegg skal tillitsvalgte sørge for at arbeidstakere får korrekt oppfølging ved eventuelle brudd på forbundets bestemmelser om bruk av rusmidler.
Verneombud
Verneombudene skal ha overblikk over arbeidsmiljø og sikkerhet. Derfor har verneombud medansvar for at arbeidet med rusmiddelspørsmål settes i sammenheng med helse-, miljø- og sikkerhetsarbeidet og for at det daglige arbeidsmiljøet forblir rusfritt.
Alle ansatte
Alle ansatte skal medvirke til å nå forbundets mål, og sikre et godt og trygt arbeidsmiljø. Dette innebærer at alle har ansvar for å formidle forbundets rusmiddelpolitikk og holdning til rus og arbeid. Hver medarbeider må selv sørge for å være rusfri på jobb. Hver medarbeider har også plikt til å si fra om slitasje eller belastninger i arbeidsmiljøet som påvirker både sikkerheten og det psykososiale miljøet. Arbeidskollegaer bør gi klare signaler dersom de vet om og/eller legger merke til rusmiddelmisbruk.
Alle ansatte kan søke råd og hjelp hos AKAN-kontakten eller hos Bedriftshelsetjenesten (BHT). Alle som deltar i personalsaker har taushetsplikt.
Bedriftshelsetjenesten (BHT)
Bedriftshelsetjenesten A-med er forbundets medisinske rådgiver. De er representert i AMU. I samarbeid med AKAN-kontakt og de øvrige i AMU skal BHT gi informasjon og opplæring i AKAN- og rusmiddelfaglige spørsmål. BHT vil også være oppmerksom på rusmiddelspørsmål når de foretar ordinær kartlegging og oppfølging av arbeidsmiljøet.
BHT har sammen med nærmeste leder og AKAN-kontakten hovedansvaret for innhold, oppfølging og evaluering av individuelle AKAN-opplegg.
Noen av forbundets avdelinger er tilknyttet lokale bedriftshelsetjenester. Der det er naturlig, inngås det et samarbeid med den lokale BHT i individuelle opplegg.
Taushetsplikt/samarbeid
Alle som deltar i AKAN-arbeidet har taushetsplikt. En forutsetning for et vellykket AKAN-opplegg er at alle som er involvert har et nært og fortrolig samarbeid.