KAMP OM TIMER: Elixia-tillitsvalgte Cathrine Siro (t.h.) og Veronika Andersen forteller om arbeidsdager styrt via Facebook Messenger.
Foto: Eirik Dahl Viggen

Veronika kan ikke leve av lønna på treningssenteret. Hun tjener mer i ekstrajobben som renholder. 

Etter 11 år tjener Veronika Andersen 153 kroner timen på å stå i resepsjon, gjøre rent og passe barna til de trenende. Vaktforespørslene tikker inn tidlig og sent, hverdag og helg. Via Facebook.

– Facebook Messenger plinger i ett sett. Jeg må slå av lyden i helgene, forteller Veronika Andersen, tillitsvalgt ved Elixia Tunejordet i Sarpsborg.

Selv med fulltidsjobb er lønna for knapp. For å spe på arbeider hun noen timer per uke med rydding og renhold i en lokal båtforening for 170 kroner timen.

Treningssentrenes ansatte må løfte tungt for å presse tariff-lønna over bunnivå. De starter på 132 kroner timen. Tar man utgangspunkt i at årsverk er 1950 timer, gir det en årslønn på 257.400 kroner. Det er omtrent halvparten av snittlønna i Norge, som i fjor var på 524.600 kroner.

Og det er betydelig mindre enn lønna til renholdere og bompengevakter.

Mikrostillinger

I Østfold har Norsk Arbeidsmandsforbund en håndfull tariffavtaler. Men de tillitsvalgte kjemper i motbakke.

– Overtid praktiseres ikke. De ansetter etter lavsesong og bruker merarbeid i høysesong, sier plasstillitsvalgt Cathrine Siro ved Elixia Dikeveien.

Senteret ligger i kjøpesenterstripa mellom Fredrikstad og Sarpsborg. Ledelsen argumenterer med at de er en sesongbetont bedrift som ikke trenger heltidsstillinger. Småstillinger gir økt fleksibilitet og tilgjengelighet.

Ekstravaktene legges ut på en egen Facebook-gruppe. Det er bare å slenge seg på.

– De har lov til å holde på slik etter at arbeidsmiljøloven åpnet opp for økt bruk av midlertidige stillinger.

Les hele saken på FriFagbevegelse