Erna og EvaFor Norsk Arbeidsmandsforbund blir det rart. Kanskje blir det litt rart for Eva Jenssen også. I dag deltok hun på sitt siste forbundsstyremøte. 1. mars starter hun som regionalt verneombud for renhold i region Midt-Norge.

Norsk Arbeidsmandsforbund har kjempet i over tredve år for å få regionale verneombud i renholdsbransjen. Gjennomslaget kom med Stoltenbergregjeringen i 2011. I høst søkte Arbeidstilsynet etter 6 regionale verneombud for renhold. En av dem som søkte var Eva Jenssen. Klart hun fikk jobben!

IMG_0196Eva har en unik innsikt og kompetanse på forholdene i renholdsbransjen. Eva ble medlem i Norsk Arbeidsmandsforbund i 1. mai 1986. Siden da har hun stått på for å bedre arbeidsforholdene for renholdere, som hovedtillitsvalgt i ISS og forbundstyremedlem i Norsk Arbeidsmandsforbund. Men også andre bransjer har nytt godt av Evas engasjement i Norsk Arbeidsmandsforbund. Sist nå fortalte Eva fra talerstolen på representantskapet i LO  om forferdelige arbeidsforhold for serbiske anleggsarbeidere i et firma på oppdrag fra Statens Vegvesen. Eva er krystallklar på at Statens Vegvesen må ta  ansvar for at underleverandører har skikkelige arbeidsforhold for sine arbeidstakere.  

På dagens forbundsstyremøte ble hun takket av av forbundsleder Erna Hagensen, som ikke viste helt om hun skulle le eller gråte. — Det er jo flott at vi får regionale verneombud med din kompetanse, samtidig som vi mister en av våre aller mest aktive og stødige tillitsvalgte! Vi kommer til å savne deg.

— Det blir nok tung for meg i den første tiden. Dette har vært en viktig del av livet og engasjementet mitt i mange år! Samtidig gleder jeg meg til å ta fatt på jobben. Det er utrolig viktig at vi lykkes med denne ordningen. Da får vi kanskje mulighet til å utvide og til å utvide til andre bransjer. Renholdsbransjen er en tøff arbeidssted. Svært mange renholdere sliter seg ut. Avgangsalderen er lav, og veldig mange går ikke av med pensjon eller over i AFP, de havner på uføretrygd, sier en oppgitt Eva Jenssen.

IMG_0222Forbundssekretær Lise Myrvold kan se tilbake på mange slag for renholderne sammen med Eva. Ikke minst kampen om regionale verneombud. — Den vant vi til slutt, fordi om mange krefter jobbet mot oss. Da er det godt å ha noen på laget som har vært med lenge og ikke er i det minste opptatt av å gi seg.

— Du vet, i renholdsbransjen har effektiviseringen gått så langt at det går på helsa laus! Sånn skal det ikke være, sier Eva før hun rusler ut av døra til Norsk Arbeidsmandsforbund.

Ingen tvil om at arbeidstilsynet får den aller beste ekspert med varmt hjerte for renholdere. Det fortjener renholderne.