Forbundsleder Anita Johansen oppfordrer alle å bidra til spleis-aksjonen for kvinner i Zimbabwe. Foto: Werner Juvik.

I anledning den internasjonale kvinnedagen, 8.mars, oppfordrer forbundsleder Anita Johansen alle avdelinger, klubber og medlemmer å bidra til spleiseaksjonen for bind til kvinner og jenter i Zimbabwe.

For bare 200 kroner kan du gi bind for et helt år til en kvinne i Zimbabwe og bidra til et løft for kvinnehelse og likestilling.

Mangel på bind har blitt en alvorlig helseutfordring og et stort problem for jenter og kvinner i Zimbabwe. Det hindrer kvinner i å delta i skolegang, studier, jobb og fagforeningsarbeid under menstruasjonen. Mange får stygge infeksjoner etter å ha brukt blad, aviser, servietter eller skitne filler.

En delegasjon fra Norsk Arbeidsmandsforbund, LOs ledelse, HK i Norge og FLT møtte i november 2019 tillitsvalgte i Zimbabwe. De forteller om svært vanskelige forhold. Nok en økonomisk krise kombinert med galopperende prisvekst har ført til at verdiene av lønningene stuper samtidig som prisene skyter i været.

Situasjonen i landet har gått fra vondt til verre etter Mugabes fall. Fra å være en politisk og økonomisk krise, er det også i dag en humanitær krise. Og det har også blitt farligere å drive organisasjonsarbeid. På grunn av hyperinflasjon koster en pakke bind nå mellom 180 og 500 norske kroner, avhengig av kvalitet. Det er en uoverkommelig kostnad når en gjennomsnittlig månedslønn er fallende og på under 3.000 kroner i Zimbabwe.

I samarbeid med LOs søsterorganisasjon Zimbabwe Congress of Trade Unions, ZCTU vil vi kunne dele ut bind til kvinnelige organiserte. Vi har kontrakt med en lokal produsent av bind, som vil kunne produsere bindene for kun 6 kroner per pakke, forutsatt at vi får inn et stort nok beløp. 

– Å høre om de vanskelige forholdene i Zimbabwe har gjort stort inntrykk på oss, sier Johansen.

– Vi kan ikke gjøre så mye med den økonomiske krisen, men med noe så enkelt som å gi støtte til bind, så kan vi virkelig gjøre en stor forskjell for jenter og kvinner.

LO og Norsk Arbeidsmandsforbund støtter likestillingsarbeid og organisasjonsfrihet i det sørlige Afrika. Forbruket for en kvinne i ett år koster 200 kroner. Vi håper du kan hjelpe oss i å støtte flest mulig kvinner. 

Innsamlingen gjøres av folkefinansieringstjenesten Spleis, som Sparebank1 står bak.